Kannattaa valita edullinen laina

Nykyään pikalainoja otetaan lukumäärältään vähemmässä määrin kuin aiemmin, mutta summat ovat sitä vastoin useimmiten aika lailla suurempia. Lakiremontin seurauksena valittavana ei ole kovin kosolti nykypäivänä mm. suurin piirtein 100 euron pikalainoja. Aiemmin tyypillinen vippi oli 201 €, ja pikavippi lyhennettiin takaisin suunnilleen 2-4 viikossa. Moni haluaa saada lainaa nopeasti, sillä he haluavat rahan heti käyttöönsä.

Pikalaina otetaan yleensä tilanteessa, jos rahaa ei ole juuri ollenkaan, eikä käteistä voi saada muistakaan paikoista. Lainattu rahamäärä myöskin pyritään saada lyhyessä ajassa käyttöön. Vippejä lainaavat usein nuoret ja varattomat kuluttajat. Pikalainan ottaminen edellyttää riittävän iän vähintään, pitkään jatkuvan elämisen kotimaassa ja kelpoisuuden lainaan. Ennen luoton hankkimista olisi hyvä varmistaa, että pikaluoton on kykenevä maksamaan luotonantajalle eräpäivään mennessä, jos tällä tavoin lainoittaja määrää.

Pikavipit ovat aiheuttaneet lainojen perustamisesta alkaen vihaista keskustelua. Asenne korkeaprosenttisiin pieniin lainoihin on ollut hyvin usein uutisissa melkein pelkästään kielteinen. Luottojen kätevä ja joutuisa lainaus ovat saaneet aikaan monelle lainan ottajalle rahavaikeuksia, sillä pienlainoja ei välttämättä ole pystytty suorittamaan pois vaaditussa ajassa. Tuollaisista vipeistä on voinut viritä vippikierre, jossa tapauksessa myöhästyneitä pikavippejä hoidetaan pois eri vipeillä.

Pikaluottoja antavat tätä nykyä lukuisat pikalainafirmat. Lain muunnoksen seurauksena vuonna 2013 pikaluottoyritykset pakotettiin ottamaan pienlainoistaan ylivoimaisesti pienimääräisempää korkotasoa kuin aikaisemmin. Lain muutoksen seurauksena lukuisat toimivat pikaluottoviritelmät lopettivat pikalainailun ja jäljelle jääneet palvelut joutuivat uusimaan pikaluottosääntönsä ja korkosummansa. Lakimuunnelman vuoksi ohella aiemmin normaalisti kalliisti arvotetut pienet lainat ovat tätä nykyä aika tavalla edullisempia kuluttajille. Uuden lain ohella lainojen summat muuttuivat silti rahamäärältään isommiksi, joten vaikkapa 2 sadan pikavippiä ei välttämättä monetkaan pikaluottoyritykset anna tulevina aikoina.

Pikavippituotteita ja suurta määrää kulutusluottoja on viisasta tutkia kuitenkin kustannuksiltaan. Ennen lainan hankkimista kannattaa tarkastaa myös luoton ehdot, huolimatta siitä, että pikavippi aluksi näyttäisikin asialliselta ja soveliaalta.

Pikalaina on maltillisesti hinnoiteltua kulutusluottoa aika tavalla hinnakkaampi lainatuote. Jos lainanottaja ei tiedä kykeneekö lainan hoitamaan ajoissa luotonantajalle, hänen kannattaa tarkistaa onko pikalainafirman luottoehdot lainan takaisinmaksun suhteen rehtejä. Jos lainan maksuaika pitenee, eikä pikavippiä kykene lyhentämään pois, lainan korko voi nousta huomattavaksi. Siinä tapauksessa parin sadan lainattu summa voi loppujen lopuksi tulla kuluiltaan erittäin huomattavaksi.

Jos kohta pienet lainat ovat yhä melko haluttuja, gallup-kyselyn mukaisesti vain pari % henkilöistä tohtisi pohdiskella hakevansa rahapulaansa apua pikalainalla. 80% henkilöistä ei hakisi pikalainaa missään tapauksessa.

Pieni laina voi olla kätevä pelastus yllättävään rahapulaan silloin, jos palkanmaksupäivä tapahtuu kohtapuoleen. Pikaluotoilla ei kuitenkaan ole fiksua ruveta rahoittamaan entisiä velkoja. Vaikkakin pikalainan vippaaminen on kätevää, on fiksua varmistaa että pikalainan myös pystyy hoitamaan oikeassa takaisinmaksuajassa pois. Jos pikalaina aiheuttaa hankaluuksia suorittaa takaisin, on viisasta soittaa vippiyhtiöön ja kysyä miten pitää menetellä.