Lainaa otetaan nykyään reippaasti

Tänä päivänä lainaa otetaan lukumäärältään vähemmän kuin mitä aikaisemmin, mutta summat ovat kuitenkin monesti aika lailla isompia. Lakimuutoksen takia tarjolla ei ole kovinkaan suurta määrää nykypäivänä mm. likimain 100 euron pikalainoja. Aikaisemmin keskimääräinen pikalaina oli noin 200 €, ja vippi hoidettiin luotonantajalle suunnilleen alle kuukaudessa. Lainanottaja saa lainaa heti tilille, ilman turhaa odottelua.

Vippi otetaan tavallisesti tilanteessa, kun rahaa ei ole juuri ollenkaan, eikä luottoa saa muultakaan. Raha myös toivotaan saada liukkaasti tilille. Pikaluottoja nostavat useasti nuoret ja köyhät ihmiset. Pikavipin saaminen vaatii määrätyn vähimmäisiän, pysyvän elämisen Suomessa ja kelpoisuuden luottoon. Ennen lainan lainaamista olisi järkevää tsekata, että pikavipin on kykenevä tilittämään lainafirmalle pian, jos näin lainafirma edellyttää.

Pikalainat ovat saaneet aikaan pikalainojen perustamisesta alkaen kuumaveristä kritiikkiä. Asennoituminen kalliisiin vippeihin on ollut lähes kaikissa viestimissä miltei vain negatiivinen. Pikaluottojen kätevä ja nopea vippaaminen ovat saaneet aikaan monelle vippaajalle vippikierteen, sillä pikalainoja ei joskus ole kyetty maksamaan lainafirmalle vaaditussa ajassa. Tuollaisista lainoista on mahdollisesti voinut kehittyä vippikierre, jossa muita pikavippejä suoritetaan luotonantajalle eri pikalainoilla.

Vipeille on kumminkin useita muita versioita. Näitä ovat esim. vertaisluotot, jossa tapauksessa vippiä ei myönnä lainayritys, vaan verkon kautta kohdattu yksityishenkilö.

Pieniä lainoja antavat nykypäivänä lukuisat lainapalvelut. Lakimuunnoksen tähden vuonna 2013 pikalainapalvelut määrättiin perimään pikalainoistaan aika tavalla pienempää korkosummaa kuin koskaan. Tämän muutoksen seurauksena useat tuntemattomammat pikavippiviritelmät lakkauttivat pikalainailun ja jäljelle jääneet lainaajat olivat pakotettuja uudistamaan pikaluottoasetuksensa ja korkoprosenttinsa. Lakimuutoksen vuoksi myötä ennen useimmiten kalliisti arvotetut pienet lainat ovat tänään huomattavasti edullisempia rahan lainaajalle. Uuden lain kera pikalainojen rahamäärät tulivat kuitenkin suuremmiksi, ja mm. kahden satasen lainaa ei tavallisesti useatkaan pikavippiyhtiöt myönnä jatkossa.

Lainavaihtoehtoja ja kaikenlaisia pikavippejä on hyvä vertailla muutenkin kuluiltaan. Ennen luoton hakemista on viisasta lueskella myöskin luottoehdot, siitä huolimatta että laina ensiksi näyttäisikin halvalta ja asianmukaiselta.

Vippi on asiallisesti hinnoiteltua suurempaa lainaa aika tavalla hinnakkaampi laina. Jos lainaaja ei ole varma kykeneekö lainan lyhentämään määräajassa luotonantajalle, lainaajan on hyvä selvittää onko pikalainafirman luottoehdot lainan suorittamisen suhteen reiluja. Jos maksuaika pitenee, eikä lainaa pystykään tilittämään lainafirmalle, luoton korko voi nousta suureksi. Siinä tapauksessa melko pienikin lainasumma saattaa lopuksi nousta rahamäärältään todella isoksi.

Huolimatta siitä, että vipit ovatkin nykyäänkin kohtalaisen yleisiä, selvityksen mukaisesti vain kaksi % henkilöistä rohkenisi pohdiskella ottavansa rahan tarpeeseensa apua vipillä. Yli 3/4 ihmisistä ei hakisi vippiä ikinä.

Pienlaina saattaa olla oiva konsti yllättävään raha-ahdinkoon siinä tapauksessa, kun tilipäivä tapahtuu pikapuoliin. Pikavipeillä ei milloinkaan ole järkevää aloittaa hoitamaan entisiä rahavelkoja. Vaikkakin vipin lainaus on näppärää, on hyvä huolehtia että pikaluoton niin ikään kykenee suorittamaan vaaditussa takaisinmaksuajassa pois. Jos laina aikaansaa pulmia hoitaa takaisin, on viisasta soittaa vippifirmaan ja tiedustella ratkaisua.