Lainaa saa usein ilman vakuuksia

Vaikka pienet lainat ovat vieläkin aika suosittuja, selvityksen perusteella ainoastaan kaksi prosenttia kuluttajista tohtisi miettiä ottavansa rahan tarpeeseensa avun pikalainalla. Yli 3/4 henkilöistä ei lainaisi nopeaa lainaa koskaan. Nykyyän on nopeaa hakea lainaa netistä, ja lainan saa useimmiten ilman vakuuksia tilille.

Nykyään pienlainoja lainataan määrältään vähemmässä määrin kuin mitä koskaan, mutta lainasummat ovat kuitenkin tavallisesti rutkasti isompia. Lain uudistuksen johdosta tarjolla ei ole kovinkaan kosolti nykyisin esim. suunnilleen satasen pikalainoja. Aiemmin tavallinen pikavippi oli likimain 200 €, ja vippi maksettiin luotonantajalle noin 1 kuukaudessa.

Vippi lainataan monesti siinä tapauksessa, jos valuuttaa ei ole miltei ollenkaan, eikä luottoa saa muualta. Lainattu rahamäärä niin ikään pyritään saatavaksi liukkaasti omalle tilille. Pikavippejä ottavat tavallisesti 18-28 vuotiaat ja rahattomat suomalaiset. Lainan lainaaminen vaatii tietyn iän, vakituisen oleskelemisen kotimaassa ja muun sopivuuden pienlainaan. Ennen pikaluoton hakemista on fiksua selvittää, että lainan on kykenevä lyhentämään lainanantajalle määräajassa, jos tällä tavoin lainoittaja vaatii.

Isokorkoiset lainat ovat saaneet aikaiseksi pikavippien syntymisestä lähtien vihaista arvostelua. Asennoituminen kalliisiin vippeihin on ollut tavallisesti viestimissä lähes pelkästään negatiivinen. Vippien helppo ja liukas saatavuus ovat aiheuttaneet monelle lainaajalle rahavaikeuksia, sillä pienlainoja ei joskus ole kyetty tilittämään lainafirmalle eräpäivään mennessä. Lyhentämättömistä lainoista on mahdollisesti saattanut kehittyä vippikierre, jossa vanhoja pikalainoja suoritetaan lainafirmalle uusilla vipeillä.

Pikalainoille on olemassa kuitenkin useita ratkaisuja. Niitä ovat muun muassa vertaislainat, jolloin lainarahaa ei anna lainayritys, vaan internetin avulla tavoitettu kuluttaja.

Pikavippejä tarjoavat nykyään monet pikaluottopalvelut. Lakimuunnoksen tähden vuonna -13 lainafirmat käskettiin ottamaan pikalainoistaan aika lailla pienempää korkoa kuin ennen. Lain muutoksen johdosta jotkin tuntemattomammat pikaluottopalvelut kuolettivat palvelunsa ja muut palvelut olivat pakotettuja uudistamaan pikalainapykälänsä ja korkosummansa. Lain muutoksen seurauksena vuoksi ennen hyvin usein hinnakkaasti hinnoitellut pikalainat ovat nykyään aika tavalla kohtuuhintaisempia rahan lainaajalle. Lain muutoksen takia pikalainojen summat muodostuivat silti rahamäärältään suuremmiksi, joten muun muassa jokusen satasen lainarahaa ei välttämättä useatkaan pikalainapalvelut tarjoa jatkossa.

Lainatuotteita ja erilaisia pienlainoja kannattaa verrata edes kuluiltaan. Ennen pikaluoton hakemista on hyvä syynätä myöskin luottoehdot, huolimatta siitä, että pikaluotto ensiksi vaikuttaisi edulliselta ja soveltuvalta.

Pikaluotto on halvemmin hinnoiteltua kulutusluottoa paljon hinnakkaampi luotto. Jos henkilö ei ole varma kykeneekö lainan suorittamaan pikaisesti lainanantajalle, asiakkaan on fiksua tarkistaa onko vippifirman lainaehdot lainan takaisinmaksun suhteen reiluja. Kun maksuaika ylittyy, eikä vippiä pystykään lyhentämään pois, lainan korko voi kiivetä isoksi. Siinä tapauksessa parin sadan lainasumma voi lopuksi kiivetä rahamäärältään törkeän huomattavaksi.