Lainaa voi hakea helposti netistä

Pienlainoja lainoittavat nykyaikana useat pikalainafirmat. Lakimuunnoksen myötä vuonna 2013 pikaluottopalvelut asetettiin ottamaan lainoistaan aika lailla vähäisempää korkoa kuin ennen. Nykyään on tavallista ottaa lainaa netistä. Laissa tehdyn uudistuksen takia jotkin pienet pikalainapalvelut lakkauttivat toimintansa ja jäljelle jääneet palvelut päätyivät uudistamaan pikalainasääntönsä ja korkoprosenttinsa.

Lakimuutoksen seurauksena lisäksi koskaan useissa tapauksissa törkeästi hinnoitellut vipit ovat nykyaikana huomattavasti kohtuuhintaisempia kuluttajille. Lakiuudistuksen takia pikaluottojen summat muuttuivat silti rahamäärältään isommiksi, ja esim. parin satasen vippiä ei välttämättä monetkaan pikaluottoyhtiöt myönnä tulevina aikoina.

Nykyisin pikalainoja vipataan lukumäärältään vähemmän kuin mitä ennen, mutta lainat ovat toisaalta yleisesti paljon suurempia. Lakiuudistuksen johdosta valittavana ei ole kovin kosolti nykyaikana muun muassa suunnilleen 100 euron pienlainoja. Aiemmin keskimääräinen pieni laina oli parisataa euroa, ja pikaluotto suoritettiin pois suurin piirtein 30 vuorokaudessa.

Pikaluotto otetaan useasti silloin, kun mammonaa ei ole lähestulkoon ollenkaan, eikä rahaa voi saada muista lähteistä. Raha niin ikään pyritään ottaa aivan pian tilille. Pikalainoja hakevat yleensä 20-30 vuotiaat ja köyhät henkilöt. Pikavipin ottaminen edellyttää määrätyn iän, pitkään jatkuvan asumisen Suomessa ja muun sopivuuden pikalainaan. Ennen lainan ottamista olisi fiksua tsekata, että luoton on kykenevä tilittämään takaisin seuraavina viikkoina, jos tällä tavoin lainafirma vaatii.

Korkeakorkoiset vipit ovat aiheuttaneet pikalainojen perustamisesta lähtien ankaraa kritiikkiä. Asenne korkeaprosenttisiin pikavippeihin on ollut lähes kaikissa lehdissä likimain vain negatiivinen. Pikaluottojen helppo ja pikainen saatavuus ovat aiheuttaneet monelle luoton ottajalle pulmia, sillä pikalainoja ei usein ole kyetty maksamaan luotonantajalle tulevina viikkoina. Tuollaisista pikavipeistä on saattanut saada alkunsa pikaluottokierre, jolloin aikaisempia pikavippejä hoidetaan pois toisilla vipeillä.

Pikalaina on maltillisesti hinnoiteltua kulutusluottoa huomattavasti hinnakkaampi luottotuote. Jos lainanottaja ei tiedä pystyykö pikavipin maksamaan nopeasti lainafirmalle, hänen on järkevää selvittää onko pikalainayrityksen lainaehdot pienlainan suorittamisen suhteen joustavia. Jos lainan maksuaika ylittyy, eikä lainaa kykenekään maksamaan lainafirmalle, pikavipin korkosumma saattaa nousta mittavaksi. Silloin vaatimatonkin laina saattaa myöhemmin nousta rahamäärältään hyvin isoksi.

Vaikkakin pikavipit ovat edelleen melko haluttuja, selvityksen mukaisesti vain pari prosenttia kuluttajista saattaisi pohdiskella ottavansa rahaongelmiinsa helpotusta pikalainalla. 4/5 henkilöistä ei ottaisi nopeaa lainaa missään tapauksessa.

Pikalaina saattaa olla nopea apu yllättävään rahanpuutteeseen siinä tapauksessa, jos palkkapäivä on pian. Pikalainoilla ei milloinkaan ole viisasta aloittaa lyhentämään vanhoja velkoja. Vaikka vipin lainaaminen on yksinkertaista, kannattaa huolehtia että pikavipin myöskin pystyy hoitamaan vaaditussa laina-ajassa pois. Jos pikavippi aiheuttaa pulmia lyhentää lainanantajalle, on fiksua soittaa lainafirmaan ja sopia maksujärjestelyistä.