Lainaa voi saada edullisesti pankista

Siinä tapauksessa kun luottoa haluaa ottaa, on fiksua kysäistä lainarahaa ensin pankista mistä lainan voi saada lähes aina kohtuullisemmalla korkotasolla ja lisäkuluilla kuin muualta. Jos lainarahaa ei omasta pankista myönnetä, kannattaa verrata eri lainapalvelujen lainojen korkoja yms ja anoa kustannuksiltaan kohtuuhintainen ratkaisu. Vaikka lainan ottaisi pankista, pankki lainaa nopeasti nykypäivänä rahaa.

Nykyään pikalainoja nostetaan määrältään vähemmässä määrin kuin aiemmin, mutta lainasummat ovat kuitenkin usein paljon isompia. Lain uudistuksen johdosta listattuna ei ole kovin kosolti tänä päivänä esim. suunnilleen 100 €:n pienlainoja. Aiemmin keskimääräinen pikalaina oli likimain 200 €, ja pikavippi maksettiin luotonantajalle keskimäärin 1 kuukaudessa.

Vippi valitaan monesti siinä tapauksessa, jos fyrkkaa ei ole likimain lainkaan, eikä sitä saa muistakaan lähteistä. Rahat myös tykätään saatavaksi pikaisesti käytettäväksi. Pikaluottoja lainaavat useissa tapauksissa nuorehkot ja köyhät suomalaiset. Vipin ottaminen edellyttää riittävän iän vähintään, vakituisen asumisen täällä ja muun sopivuuden pikalainaan. Ennen pikavipin ottamista olisi aiheellista tehdä varmaksi, että pienlainan kykenee lyhentämään lainafirmalle tulevina viikkoina, jos näin lainanantaja vaatii.

Vipit ovat aiheuttaneet lainojen perustamisesta lähtien kuumaveristä keskustelua. Asennoituminen korkeaprosenttisiin pienlainoihin on ollut lähes kaikissa viestimissä lähestulkoon pelkästään arvosteleva. Vippien vaivaton ja pikainen saaminen ovat synnyttäneet lukuisalle pikalainaajalle vippikierteen, sillä pienlainoja ei useinkaan ole kyetty suorittamaan lainanantajalle eräpäivään mennessä. Lyhentämättömistä pikavipeistä on mahdollisesti saattanut syntyä vippikierre, jolloin aikaisempia pienlainoja suoritetaan lainanantajalle uusilla pikalainoilla.

Pikaluotoille on syntynyt toki paljon muunlaisia versioita. Sellaisia ovat mm. vertaisluotot, jolloin pikalainaa ei anna rahoituslaitos, vaan netin avulla tavoitettu yksityishenkilö.

Pikaluottoja lainoittavat tätä nykyä monet pikavippiyhtiöt. Lakimuutoksen seurauksena vuonna 2013 pikalainapalvelut käskettiin perimään vipeistään huomattavasti pienempää korkotasoa kuin ennen. Lain uudistuksen johdosta jotkin pienehköt lainaviritelmät lopettivat lainapalvelunsa ja loput lainaajat ajautuivat uusimaan lainapykälänsä ja korkotasonsa. Lakimuutoksen tähden takia aiemmin usein korkealle hinnoitetut pienlainat ovat tänään aika tavalla edullisempia lainanottajalle. Muutoksen ohella vippien summat tulivat toisaalta suuremmiksi, joten esim. parin satasen pikalainaa ei tavallisesti monetkaan pikavippiyritykset anna jatkossa.

Pienlainaversioita ja toisenlaisiakin pienlainoja on fiksua verrata edes kuluiltaan. Ennen pikalainan hankkimista on fiksua syynätä niin ikään luottoehdot, jos kohta luotto ensi tuntumalta vaikuttaisi halvalta ja sopivalta.

Huolimatta siitä, että pikaluotot ovatkin nykyäänkin melko kysyttyjä, kyselyn mukaan ainoastaan kaksi prosenttia suomalaisista voisi pohdiskella hakevansa rahan tarpeeseensa apua pikalainalla. Neljä viidesosaa henkilöistä ei ottaisi vippiä milloinkaan.