Lainoja kannattaa vertailla

Nykyisin pikaluottoja otetaan määrältään vähemmän kuin mitä aiemmin, mutta lainasummat ovat toisaalta useimmiten paljon suurempia. On helppo ottaa lainaa netistä, mutta lainoja ja niiden kustannuksia kannattaa aina vertailla. Lakiuudistuksen vuoksi valittavana ei ole kovinkaan suurta määrää nykyaikana muun muassa noin sadan euron pienlainoja. Aiemmin keskimääräinen vippi oli 201 euroa, ja pikaluotto suoritettiin pois suunnilleen 30 vrk:ssa.

Pikaluotto valitaan yleensä tilanteessa, jos fyrkkaa ei ole lähes ollenkaan, eikä lainaa voi saada muistakaan lähteistä. Rahat myös toivotaan ottaa lyhyessä ajassa omalle tilille. Pikalainoja ottavat monesti nuorehkot ja rahattomat kuluttajat. Pikaluoton lainaaminen vaatii tietyn vähimmäisiän, vakituisen oleskelemisen täällä ja muun sopivuuden pikalainaan. Ennen pikavipin lainaamista on fiksua tutkia, että pikaluoton on kykenevä maksamaan pois tulevina viikkoina, jos näin lainafirma vaatii.

Korkeakorkoiset vipit ovat saaneet aikaan niiden perustamisesta lähtien raivoisaa kritiikkiä. Asenne kalliisiin pienlainoihin on ollut yleisesti keskustelupalstoilla miltei vain kriittinen. Lainojen helppo ja ripeä vippaaminen ovat aiheuttaneet monelle luoton ottajalle vaikeuksia, sillä pienlainoja ei usein ole pystytty lyhentämään pois laina-aikana. Lyhentämättömistä pikavipeistä on voinut saada alkunsa pikalainakierre, jossa tapauksessa myöhässä olevia pikaluottoja tilitetään lainanantajalle uusilla pikalainoilla.

Pikalainoille on olemassa kuitenkin useita muunlaisia versioita. Tällaisia ovat esimerkiksi vertaisrahoitus, jossa tapauksessa lainaa ei lainaa lainayritys, vaan internetin kautta tavoitettu ihminen.

Pieniä lainoja lainoittavat nykypäivänä lukuisat pikaluottoyritykset. Lakiuudistuksen seurauksena vuonna 2013 pikalainayhtiöt käskettiin rahastamaan pienlainoistaan aika tavalla pienimääräisempää korkosummaa kuin koskaan. Kyseisen muutoksen johdosta lukuisat toimivat pikavippifirmat keskeyttivät pikalainailun ja loput yhtiöt ajautuivat uudistamaan pienlainavaatimuksensa ja korko%:nsa. Lakimuunnelman johdosta myöskin koskaan tavallisesti kalliisti arvotetut pikaluotot ovat nykyaikana paljon halvempia lainanottajalle. Uuden lain vuoksi vippien summat kasvoivat kuitenkin isommiksi, ja mm. kahden sadan euron vippiä ei välttämättä useatkaan pikavippiyritykset anna tulevaisuudessa.

Luottotuotteita ja erityyppisiä luottoja on fiksua tutkia vähintäänkin korkotasoltaan. Ennen lainan hakemista on hyvä syynätä myös luottoehdot, huolimatta siitä, että pikavippi ensin näyttäisikin halvalta ja asianmukaiselta.

Pikaluotto on halvemmin hinnoitettua kulutusluottoa paljon hinnakkaampi lainatuote. Jos lainanottaja ei tiedä pystyykö lainan maksamaan ajoissa lainanantajalle, henkilön on järkevää selvittää onko pikalainafirman yleiset ehdot pikavipin takaisinmaksun suhteen asiallisia. Silloin kun lainan maksuaika ylittyy, eikä vippiä kykene suorittamaan lainafirmalle, lainan korkosumma saattaa kiivetä huomattavaksi. Tällöin melko pienikin lainasumma voi lopulta tulla rahamäärältään hyvin mittavaksi.

Huolimatta siitä, että pikaluotot ovat tänä päivänä melko yleisiä, kyselyn mukaan pelkästään 2 prosenttia kuluttajista saattaisi miettiä ottavansa rahapulaansa ratkaisun vipillä. Yli 75% kuluttajista ei ottaisi pikavippiä missään tapauksessa.

Pikavippi saattaa olla nopea apukeino äkilliseen rahantarpeeseen silloin, jos palkanmaksupäivä tapahtuu kohtapuoleen. Vipeillä ei milloinkaan kannata alkaa rahoittamaan vanhoja pikalainoja. Jos kohta vipin ottaminen on näppärää, on viisasta varmistua että vipin myöskin pystyy hoitamaan vaaditussa ajassa pois. Jos pieni laina muodostaa ongelmia lyhentää takaisin, on fiksua soittaa pikalainayritykseen ja sovitella maksuasia.