Pienet lainat ovat edelleen suosittuja

Tällä hetkellä pikalainoja nostetaan lukumääräisesti vähemmän kuin mitä koskaan, mutta summat ovat sitä vastoin tavallisesti rutkasti isompia. Vaikka lainat ovat isompia, saa lainaaja lainaa heti tilille. Lain remontin vuoksi tarjolla ei ole kovinkaan paljon nykyaikana esimerkiksi noin satasen pikavippejä. Aiemmin tyypillinen pieni laina oli 201 €, ja vippi hoidettiin takaisin keskimäärin 30 päivässä.

Pienlaina valitaan useimmiten silloin, kun fyrkkaa ei ole kutakuinkin lainkaan, eikä käteistä voi saada omasta pankista. Lainasumma lisäksi toivotaan saatavaksi pikapuoliin tilille. Pikalainoja hakevat yleensä 18-30 vuotiaat ja vähävaraiset ihmiset. Pikaluoton saaminen vaatii riittävän vähimmäisiän, vakituisen oleskelemisen täällä ja muun sopivuuden lainaan. Ennen vipin ottamista olisi aiheellista selvittää, että pikaluoton on kykenevä maksamaan lainafirmalle eräpäivään mennessä, jos tällä tavoin lainafirma määrää.

Korkeakorkoiset pikavipit ovat synnyttäneet niiden syntymisestä lähtien ankaraa keskustelua. Suhtautuminen hinnakkaisiin pieniin lainoihin on ollut hyvin usein viestimissä kutakuinkin ainoastaan kielteinen. Pikavippien kätevä ja pikainen vippaaminen ovat saaneet aikaan usealle pikavippaajalle vippikierteen, sillä luottoja ei useinkaan ole kyetty hoitamaan lainanantajalle eräpäivään mennessä. Lyhentämättömistä vipeistä on mahdollisesti voinut saada alkunsa pikaluottokierre, jolloin myöhässä olevia pienlainoja hoidetaan lainafirmalle uusilla vipeillä.

Pikalainoille on perustettu kuitenkin runsaasti muunlaisia muunnelmia. Noita ovat esim. vertaisluotot, jossa tapauksessa lainarahaa ei myönnä rahoituslaitos, vaan verkon kautta löydettävä ihminen.

Pikaluottoja lainoittavat tänään monet rahoituspalvelut. Lain uudistuksen takia kalenterivuonna -13 pikaluottoyhtiöt käskettiin valkomaan pikkulainoistaan aika lailla vähäisempää korkoprosenttia kuin aikaisemmin. Kyseisen muutoksen johdosta jotkin pienehköt pikaluottofirmat sulkivat palvelunsa ja jäljelle jääneet palvelut olivat pakotettuja uudistamaan pikalainaasetuksensa ja korko%:nsa. Lain uudistuksen vuoksi myötä ennen normaalisti törkeästi hinnoitellut pikavipit ovat nykyään aika lailla halvempia asiakkaille. Muutoksen takia luottojen lainasummat kasvoivat toisaalta rahamäärältään isommiksi, joten muun muassa parin sadan euron pikavippiä ei välttämättä useatkaan pikavippiyritykset anna enää.

Luottotuotteita ja erilaisia luottoja on järkevää verrata kuitenkin koroltaan. Ennen lainan lainaamista on viisasta lukea samoin lainaehdot, huolimatta siitä, että laina aluksi vaikuttaisi edulliselta ja sopivalta.

Vippi on asiallisesti hinnoiteltua suurempaa lainaa aika tavalla kalliimpi luottotuote. Jos kuluttaja ei tiedä pystyykö pikavipin maksamaan nopeasti luotonantajalle, henkilön kannattaa selvittää onko pikalainafirman lainaehdot luoton suorittamisen suhteen asiallisia. Silloin kun lainan maksuaika pitenee, eikä pikavippiä kykene lyhentämään takaisin, pikalainan korko saattaa kiivetä isoksi. Silloin pienehkökin laina voi lopulta tulla rahamäärältään törkeän huomattavaksi.

Siitä huolimatta että vipit ovat tänä päivänä kohtalaisen haluttuja, selvityksen mukaisesti pelkästään kaksi % suomalaisista rohkenisi ajatella lainaavansa rahan tarpeeseensa avun pikalainalla. Neljä viidesosaa kuluttajista ei lainaisi pikavippiä missään tapauksessa.

Pienlaina voi olla oiva apu hetkelliseen rahapulaan siinä tapauksessa, kun tilipäivä on pian. Pikalainoilla ei kuitenkaan ole fiksua aloittaa lyhentämään entisiä velkoja. Jos kohta pikavipin lainaus on näppärää, on hyvä huolehtia että pikavipin niin ikään pystyy hoitamaan oikeassa takaisinmaksuajassa lainanantajalle. Jos laina aiheuttaa hankaluuksia maksaa pois, on viisasta soittaa pikavippiyritykseen ja tiedustella ratkaisua.