Tarjolla on monta erilaista lainaa

Pikalainat ovat saaneet aikaan vippien yleistymisestä alkaen tulista keskustelua. Suhtautuminen korkeakorkoisiin pikalainoihin on ollut monissa viestimissä melkein vain kielteinen. Vippien kätevä ja liukas saaminen (henkilö saa halutessaan lainaa heti tilille)ovat aiheuttaneet monelle lainaajalle pulmia, sillä pienlainoja ei monesti ole pystytty maksamaan lainanantajalle eräpäivään mennessä. Lyhentämättömistä pikalainoista on mahdollisesti saattanut saada alkunsa pikaluottokierre, jossa tapauksessa vanhoja rahavelkoja suoritetaan lainanantajalle toisilla pikaluotoilla.

Nykypäivänä lainoja otetaan lukumäärältään vähemmässä määrin kuin mitä aikaisemmin, mutta lainat ovat kuitenkin yleisesti paljon isompia. Lain uudistuksen johdosta tarjolla ei ole hirveän runsaasti tänä päivänä mm. likimain satasen vippejä. Ennen tavallinen pikalaina oli parisataa €, ja vippi hoidettiin lainanantajalle noin 1 kk:ssa.

Pikalaina valitaan lähinnä silloin, jos käteistä ei ole lähes ollenkaan, eikä lainaa saa pankista. Rahat lisäksi halutaan ottaa pikaisesti omalle tilille. Vippejä hakevat aika usein nuoret ja varattomat ihmiset. Vipin saaminen edellyttää määrätyn väh. iän, pitkäkestoisen elämisen täällä ja kelpoisuuden pienlainaan. Ennen lainan lainaamista on aiheellista tutkia, että luoton on kykenevä tilittämään takaisin eräpäivään mennessä, jos tällä tavoin lainanantaja vaatii.

Pikaluotoille on olemassa kumminkin monia vaihtoehtoja. Sellaisia ovat vaikkapa vertaislainat, jossa tapauksessa lainarahaa ei anna rahoitusfirma, vaan internetin kautta kohdattu kuluttaja.

Pikavippejä lainaavat nykyisin lukuisat rahoittajafirmat. Lakiuudistuksen takia vuonna -13 pienlainayhtiöt velvoitettiin perimään pienlainoistaan huomattavasti vähäisempää korkoa kuin aiemmin. Kyseisen uudistuksen takia lukuisat toimivat pikavippifirmat lopettivat toimintansa ja muut yritykset ajautuivat uusimaan lainapykälänsä ja korko%:nsa. Lain muunnelman vuoksi ohella koskaan tavallisesti kalliisti arvotetut vipit ovat nykyisin aika tavalla halvempia asiakkaalle. Uuden lain ohella luottojen rahasummat muodostuivat silti suuremmiksi, ja esimerkiksi jokusen sadan euron lainaa ei ehkä kuitenkaan monetkaan pikavippipaikat myönnä tulevina aikoina.

Pikavippituotteita ja erityyppisiä pienlainoja on viisasta tutkia edes kuluiltaan. Ennen lainan lainaamista on viisasta lukea lisäksi luoton ehdot, vaikkakin luotto alun perin tuntuisikin kohtuuhintaiselta ja asianmukaiselta.

Pikaluotto on kohtuullisesti hinnoitettua isompaa lainaa aika tavalla kalliimpi luottotuote. Jos henkilö ei ole varma kykeneekö luoton maksamaan nopeasti luotonantajalle, lainaajan on fiksua tarkistaa onko vippiyrityksen yleiset ehdot pienlainan lyhentämisen suhteen asiallisia. Silloin kun maksuaika pitenee, eikä pikavippiä pysty suorittamaan pois, pikavipin korko saattaa nousta mittavaksi. Tällöin muutaman sadan euron lainattu summa saattaa lopuksi muodostua rahamäärältään todella isoksi.

Vaikka pienet lainat ovat vieläkin kohtuullisen kysyttyjä, gallup-kyselyn perusteella ainoastaan kaksi prosenttia suomalaisista saattaisi pohdiskella ottavansa rahan puutteeseensa avun pikaluotolla. Neljä viidesosaa kuluttajista ei lainaisi vippiä koskaan.

Pieni laina voi olla oiva apu akuuttiin rahantarpeeseen silloin, kun palkkapäivä tapahtuu aivan pian. Nopeilla lainoilla ei milloinkaan ole järkevää aloittaa rahoittamaan entisiä rahavelkoja. Vaikkakin vipin hakeminen on nopeaa, on viisasta varmistua että pikaluoton myös pystyy hoitamaan vaaditussa takaisinmaksuajassa lainanantajalle. Jos pieni laina synnyttää vaikeuksia lyhentää lainafirmalle, on viisasta ottaa yhteyttä pikalainafirmaan ja sopia maksujärjestelyistä.

Leave a Comment